Mjød

Mjød gudernes drik, historien bag.

Denne artikel er taget fra DR, Udeliv:

Mjød - en drik for guder

Når man nævner ordet mjød, tænker mange af os straks på vikingerne. Men faktisk har mjød været kendt og udbredt over store dele af verden. I England kaldtes den for mead og i Tyskland gik den under navnet met. Mjød er en slags vin der er lavet på vand, honning og krydderurter. Det er sandsynligvis den ældste eksisterende drik man kan blive beruset af.

Heiduns yver
Men selv om mjød er blevet fremstillet i mange andre lande var det noget af det bedste en viking kunne drikke, og hos de nordiske guder var især honningmjøden uhyggeligt populær. Sagnet "Suttungs Mjød" fortæller da også at guden Odin faktisk stjal den første mjød fra jætterne. Mjøden var lavet af honning og blod fra "Kvasir den vise." Så hvis man drak af mjøden, blev man begavet med overnaturlige evner, og fik en formidabel evne til skjaldedigtning. Guderne blev så glade for drikken, at de lavede geden Heidrun om til et omvandrende mjødanker. Stående på et tag hyggede geden sig med at spise løv, samtidig med at mjøden flød fra dens yver i stride strømme.

Mjødens storhedstid
Hos de almindeligt dødelige var mjøden dog en sjælden gæst. Mjød kunne nemlig ikke fremstilles uden brug af honning, som var det eneste sødemiddel man dengang kendte til. Honning hang ikke ligefrem på træerne, men da Middelalderen pludselig slog dørene op for biavl i Norden, blev det muligt at lave mere af den eftertragtede drik. Nu skulle man ikke længere på jagt i de vilde biers bo for at finde honning, og mjøden fik derfor for alvor sin storheds tid i Middelalderen.

En helsebringende drik

Honning har gennem tiden været kendt for dens gode lægende egenskaber. Derfor har mjøden også været set som en helsebringer. Den siges at være både helbredende og have en præventiv virkning over for gigt, og virker desuden fremragende mod sygdomme i nyrerne.

En mjød har godt af at blive lagret. For selv om visse opskrifter fortæller at mjøden kan drikkes allerede efter 8 dage, så har mjøden som god vin godt af at ligge og hygge sig i årevis. Man siger faktisk at mjøden slet ikke kan blive for gammel.

Udelivs hurtig mjød

Opskrift på Udelivs hurtige mjød:

Det skal du bruge:

1 Pilsner

1 Guldøl

1 Porter

1 skefuld humle

1 g frisk ingefær

1 stang kanel

25 nelliker

Sådan gør du:

Hele molevitten puttes i 0,5 l . kogende vand, hvorefter det koges i ca. 10 minutter og filtreres. Derefter tilsættes 1 dl . honning, rør godt rundt i væsken så honningen opløses. Dernæst afkøler væsken hvorefter der tilsættes 1 pilsner, 1 guldøl og 1 porter.
Mjøden smager dejlig krydret og kunne eksempelvis erstatte glöggen ved juletid.

lis 27.10.2015 13:47

skal den drikkes kold - afkølet eller stuetemperatur

Nyeste kommentarer

26.04 | 11:29

Get help for all your financial problems. Contact Union Solutions to acce...

01.04 | 23:58

Ansøg om et lån på 3 % E-mail: lidyafinance9@gmail...

01.10 | 01:00

Hej, Jeg har en stor grund, hvor der skal plantes frugt træer senere i år, ...

06.09 | 10:03

Hej Kai, Tak for dit svar, nye er foretrukket da det er til gave. MVH